top of page

AKNICARE

Изчерпателна линия от иновативни медицински изделия за комплексен подход към патологията Акне.

Без антибиотици, без ретиноиди!

aknicare.png

Acne Vulgaris е най-честото кожно състояние,което засяга подрастващите. Развива се при почти 85% от населението в границите 12-24 години. Акнето е мултифакторно заболяване, което засяга пилосебацейната единица. Четирите фактора, които са в основата на етиопатогенезата на акне са: себорея, хиперкератинизация, микробна колонизация (основно от Propionibacterium Acnes, сапрофитна бактерия, налична нормално в кожата) и възпаление. Основните прояви на акне включват комедони, папули, пустули и при по-тежките форми - кисти и нодули. Акнето трябва да се разглежда като възпалително заболяване, а не като кожна инфекция. 

 

Клас IIa медицинско изделие

Въпреки че себореята невинаги се асоциира с акне, съществува директна връзка между количеството образуван себум и тежестта на акне. Себумът е съставен от микс от липиди,от които 53% са триглицериди. Под действието на бактериални липази, освобождавани от Propionibacterium Acnes, триглицеридите се хидролизират до свободни мастни киселини (СМК) и глицерол. Най-новите клинични проучвания демонстрират, че СМК имат повишена проинфламаторна активност и стартират каскадата на възпалението,която води до формиране на комедони, папули и пустули. Triethyl Citrate и Ethil Linoleate, в комбинация с Salycilic Acid и GT-peptide-10 показват мултицентрична активност,която модифицира микро средата в пилосебацейната единица и повлиява 4-те фактора от етиопатогенезата на акне.

НАУЧНИ

ХАРАКТЕРИСТИКИ

ПОЛЗИ

ЗА ПАЦИЕНТА

Медицинските изделия AKNICARE притежават клинично доказана ефективност, отличен профил на безопасност и поносимост. Доказани са както при възпалително, така и при комедонно акне. Синхронизираното действие на Triethyl Citrate и Ethyl Linoleat води до промяна в микросредата на пилосебацейната единица. Резултатът е повлияване на комедоните, папулите и пустулите, съизмеримо с това при класическите терапии, базирани на ретинова киселина, антибиотици и бензоил пероксид (British Journal of Dermatology -2007). Формулата на AKNICARE е подобрена с въвеждането на GTpeptide-10, който проявява специфично антимикробно действие срещу P. Acnes. Действието на активните съставки е подкрепено с добавянето на салицилова киселина, която действа като помощно средство при абсорбацията на активните съставки и улеснява отстраняването на горните слоеве на stratum corneum.

TRIETHYL CITRATE И ETHYL LINOLEATE КОНТРОЛИРАТ МИКРОСРЕДАТА В ПИЛОСЕБАЦЕЙНАТА ЕДИНИЦА И ТАЗИ СИНЕРГИЧНА КОМБИНАЦИЯ ПОВЛИЯВА:

СЕБОРЕЯ

ETHYL LINOLEATE подтиска активността на ензима 5-alpha reductase и така ограничава дисфункционалната хормонална активност, която води до свръхпродукция на себум.

ХИПЕРКЕРАТИНИЗАЦИЯ (ФОРМИРАНЕ НА КОМЕДОНИ)

Под действието на бактериалните липази ETHYL LINOLEATE се хидролизира до linoleic acid, която проявява комедолитично действие. Локалното ù добавяне е необходимо, тъй като при пациенти с акне има установен дефицит на linoleic acid, който нарушава нормалния процес на кератинизация. Добавянето ù с последващо

реинтегриране в кожните структури нормализира процеса на кератинизация и превентира образуването на комедони. TRIETHYL CITRATE проявява умерено кератолитично действие в резултат на хидролизирането си до citric acid от бактериалните липази.

БАКТЕРИАЛНА КОЛОНИЗАЦИЯ И ВЪЗПАЛЕНИЕ (ФОРМИРАНЕ НА ПАПУЛИ И ПУСТУЛИ)

TRIETHYL CITRATE защитава триглицеридите в себума от хидролиза. Това е така поради факта, че бактериалните липази имат много по-голям афинитет към TRIETHYL CITRATE, отколкото към триглицеридите и докато в средата има тази активна съставка, те разграждат нея,а не компонентите на себума. Така се ограничава хидролизата на триглицериди и последващото образуване на проинфламаторни свободни мастни киселини. Вследствие на хидролизата на TRIETHYL CITRATE средата в пилосебацейната единица става киселинна, а в такава среда се инхибира растежът на Propionibacterium Acnes. В допълнение на антибактериалната активност на TRIETHYL CITRATE, GTpeptide-10 демонстрира специфично антимикробно действие срещу Propionibacterium Acnes, без да дразни кожата. Ефективността му се потенцира от наличието на салицилова киселина, която действа като спомагателно средство при абсорбцията на активните съставки и има противовъзпалително действие. 

ПРОДУКТИ

bottom of page