top of page

ПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ: Какво е пърхота?

Актуализирано: 28.09.2021 г.


Люспи, сърбеж, чувствителен скалп... състоянието може да бъде изключително неудобно, дори смущаващо. За щастие, всичко необходимо, за да се отървете от него е подходящият шампоан за пърхот. Свързахме се с един от водещите дерматолози в България - д-р Христина Хайдудова, за да научим повече за това състояние.


Продължете да четете, за да научите какво е пърхота, какво го причинява и най-важното, как да се справим с него.

Пърхот, себорея и себореен дерматит са три взаимно свързани възпалителни състояния на кожата и скалпа с различна степен на клинична изява, като най-леко е козметичното състояние наречено – пърхот. Те, както и акнето се дължат на генетично предопределени особености в структурата и функционалната активност на мастните жлези, чувствителност към хормонални андрогенни стимули и бактериална и микотична инвазия.


Себореята или т.нар. хиперсеборея и диссеборея се характеризира с повишена продукция на себум от мастните (себацейни) жлези, свързани с космения фоликул – пилосебацейна единица и променен липиден състав на себума с превалиране на сквален и свободни мастни киселини (СМК), както и с нарушена бариерна функция на кожата. Обикновенно започва в периода на пуберитета, когато се активира и балансира половата хормонална система на организма. Проявява се като мазен филм върху кожата, леко зачервяване, широки пори, мазна коса, мазни люспички по скалпа и себорейните зони на лицето – чело, вежди, около носа и устните, сърбеж. Себореята може да се асоциира с акне, хидраденитис супуратива, хирзутизъм, алопеция, поликистоза, пролактинемия, инсулинова резистентност, преддиабет и диабет, затлъстяване и метаболитен синдром, заболявания на щитовидна жлеза,стомашно-чревни заболявания, неврологични заболявания,психични разстройства, ХИВ.

Себореята се изостря при стрес, умора, промяна и грешки в хранителния режим с преобладаване на въглехидрати и мазнини, хронични заболявания, алкохолизъм, хипервитаминоза, неправилна козметична грижа на кожата и скалпа, използване на агресивни препарати на алкохолна основа, лоша хигиена, замърсяване на кожата в работна среда и други. Себореята е причина за разреждане и опадане на косата в по-късна възраст – себорейна алопеция.


Какво е пърхота?

Пърхотът е кожно състояние, засягащо скалпа и първа проява на себорейния статус. Около 2/3 от хората веднъж или повече са се сблъсквали с този проблем. Той представлява малки или големи, по-сухи бели люспи или по-мазни жълтеникави люспи от мъртви кожни клетки, отделящи се от окосмената част на главата. Забелязват се с просто око върху кожата на скалпа, полепнали върху самите косми и/или раменете. Това е съпроводено със сърбеж и отделни зачервени участъци, което създава значителен дискомфорт, неприятен козметичен проблем и външен вид.


Какви са причините за пърхота?

Пърхотът се дължи на всички гореизброени фактори, определящи себореята и на прекомерното развитие на един нормално съществуващ, сапрофитен микроорганизъм от семейство Malassezia furfur – дрождите на Pityrosporum ovale. Тези малки дрожди намират подходящи условия за развитие върху мазната себорейна кожа и отворите на пилосебацейните фоликули, ускорявайки цикъла на обновяване на клетките на епидермиса, който се скъсява от 1 месец на 1 седмица. В резултат на това върху кожата на скалпа се отделя прекомерно количество мъртви клетки под формата на люспи с различна характеристика. Някои са малки и се отделят лесно, а други са по-големи, споени, с по-интензивна възпалителна кожна реакция, като формират зачервени, залющени плаки. Състоянието е придружено от различен по интензивност сърбеж. Освен всички описани провокиращи фактори, трябва да се отбележи, че зимният сезон засилва оплакванията и изостря проявите на пърхот.

Популярни митове

Мит 1: Пърхотът се причинява от сух скалп.

Всъщност наличието на мазен, себореен скалп е по-вероятно да доведе до пърхот. Дрождите на Malassezia furfur са липофилни, което означава, че благоприятна среда за развитието им са увеличения и променен липиден състав на себума.


Мит 2: Използването на масла и мазни продукти – балсами, маски за скалп ще подобри състоянието при пърхот.


Третирането с топло масло – например зехтин или други варианти, които ще намерите в интернет, могат да засилят проявите на пърхот. Така предлаганите домашни или алтернативни рецепти за проблеми със скалпа и косата не могат да предоставят решение, т.к. заболяванията на скалпа са много, диагнозата и лечението- различни, а зоболявания като псориазис и себореен дерматит в началото могат да имат сходна клинична картина.


Мит 3: Трябва да миете косата си по-рядко, ако имате пърхот.


Всъщност трябва да използвате подходящ антисебореен шампоан всеки ден или през ден, за да почиствате люспите, намалявате продукцията на себум и подтиснете развитието на дрождите.


Мит 4: Вашите стилизиращи продукти влошават пърхота.

Има много неща, които могат да стимулират пърхота - стрес, диета, заболявания, замърсяване, но рутината ви за оформяне на косата рядко е едно от тях. Просто не забравяйте да изплаквате косата си с подходящи продукти възможно най-често.


Мит 5: Пърхотът не влияе върху растежа и гъстотата на косата.

Напротив, както казахме пърхотът е клинична проява на себорея, а тя се дължи на генетични и хормонални фактори. Изследванията показват, че замърсеният със сквами и възпален скалп възпрепядства нормалния растеж на космите, по-плътните сквамозни наслоявания и плаки могат да предизвикат обезкосмени петна, а генетичната предиспозиция – бързо настъпваща себорейна, андрогенна алопеция при мъже, но и при жени след климакс.


Мит 6: Всички люспи са знак за пърхот.


Себорейният дерматит е по-тежко заболяване на скалпа, което засяга кожата на лицето и тялото. Псориазисът на скалпа е друг сериозен проблем, който се диагностицира чрез кожна боипсия и не се влияе от антисеборейни средства. При Псориазис в определен порядък могат да бъдат засегнати кожата на крайниците, лакти, колене, стъпала, седалище, торс, нокти и стави.


Как да се отървем от пърхота?

Борбата с пърхота не е лесна и продължава дълго. Освен дерматологичен, пърхотът е и изключително досаден, неестетичен проблем, който може да доведе до личен, професионален и социален дискомфорт.

Добрата новина е, че можем да се справим бързо с него, когато използваме подходящите продукти с наличие на точните съставки! В състава на противопърхотните шампоани и лосиони, които са налични на нашия пазар, най-често са включени антимикотични и антибактериални съставки (кетоконазол, циклопирокс оламин, цинк пиритион, салицилова киселина и деривати, цинк, сяра, селен, витамини, успокояващи съставки и детергенти). Повечето продукти са профилирани – за сух скалп, за мазен скалп, за себореен дерматит, за чувствителен сърбящ скалп и други.

Нека ви представя новите универсални медицински изделия на водещата компания General Topics, които съдържат патентовани субстанции, оказващи влияние върху различни нива от веригата фактори, водещи до себорея и пърхот. Важно е да се отбележи, че продуктът е един (шампоан и флуид) за всички видове пърхот, което се дължи на оптимална лекарствена композиция. Продуктите са подходящи за всички възрасти и нямат нежелани лекарствени реакции!


Closebax Shampoo е шампоан с нормализиращо и почистващо действие, регулиращ наличието както на сух, така и на мазен пърхот. Измива косата прецизно и деликатно, правейки я здрава и красива. Той има успокояващо действие, облекчаващо сърбежа и зачервяването на скалпа. Предотвратява образуването на нови люспи и рецидиви.


Closebax Scalp Fluid е хидроалкохолният разтвор, препоръчителен за употреба при сух или при мазен пърхот. Притежава едновременно успокояващо и хидратиращо действие. Подтиска свръхпроизводството на себум и лющенето на скалпа. Регулира прекомерното наличие на гъбички и бактерии, нормално присъстващи върху скалпа.



Ключови съставки и ползи на този дует:


Съставки, които противодействат на процесите на лющене:


✔️ КСИЛИТОЛ - Хидратира епидермиса, има кератопластично действие като възстановява кожната бариера.

✔️ ВИТАМИН B3 – Стимулира синтеза на церамид в роговия слой и производството на кератин, който уплътнява и заздравява косъма.

✔️ ПРОЛИН ЛИНОЛЕАТ - Действа като емолиент и прекурсор в синтеза на колаген за здрава и блестяща коса.


Функционални съставки, регулиращи производството на себум:


✔️ ВИТАМИН B3 - Нормализира свръхпроизводството на себум.

✔️ ПИРОКТОН ОЛАМИН – Има антиоксидантен ефект, регулира диссебореята и елиминира причинителя – дрождите от семейство Malassezia furfur.


Функционали, които имат противовъзпалително действие:


✔️ ТРИЕТИЛ ЦИТРАТ - TEC е предпочитан субстрат за бактериалните и гъбични липази. Така на конкурентен принцип се блокира разграждането на триглицеридите в себума до СМК и последващото възпаление, като се освобождават карбоксилни групи, което води до:

  • Инхибиране на ензима 5-алфа редуктаза (контрол върху себореята).

  • Инхибиране на бактериалните липази (и хидролизата на себацейни ТГ).

  • Кератолитично действие на образуваните карбоксилните групи.

  • Антибактериална активност.

✔️ МЕТИЛСУЛФОНИЛМЕТАН - Подтиска освобождаването на провъзпалителни цитокини (IL-1α, IL-1β, TNF-α, IL-6, etc.) и хистамин от кератиноцитите, което намалява възпалението, сърбежа и опадането на косата.


В заключение комбинацията и употребата на тези продукти:


✔️ Ефективно редуцира пърхота.

✔️ Редуцира появата и интензивността на сърбежа.

✔️ Редуцира зачервяването.

✔️ Редуцира себума.

✔️ Видими резултати и ефикасност след една седмица!


Начин на употреба:


Closebax Shampoo

Използвайте всеки ден за по-добра хигиена и лечение на скалпа, а след ефект по два-три пъти седмично за предотвратяване появата на нови люспи. Нанесете шампоана върху мокра коса, масажирайки внимателно в продължение на една минута, след това изплакнете с вода.


Closebax Scalp Fluid

Препоръчително е да нанасяте флуида върху скалпа вечер преди лягане, използвайки специалния апликатор с внимателни масажиращи движения. Оставете да действа през нощта.


Независимо обаче, какъв продукт ще изберете, консултирайте се с дерматолог ако сте притеснени, симптомите Ви са сериозни или ако скалпът Ви е възпален, кървящ или болезнен преди да предприемете каквато и да било терапия.



547 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page