top of page

ПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ: Съвети и превенция на пърхот

Пърхотът е състояние на кожата, което трудно може да се прикрие и засяга около 50% от възрастните в света. Ако страдате или познавате някой, който страда от пърхот е важно да знаете какво го причинява и най-вече, че може да бъде контролиран.


Появата на пърхот, която може да бъде в лека, умерена или тежка форма е много често срещана патология, засягаща в еднаква степен мъжете и жените. Може да се

прекомерно лющене на скалпа е причинено или от колония от дрожди/гъбички или се появява на генетична основа, под влияние на външни фактори.


Независимо от сезона, лющенето на скалпа може да бъде досаден проблем. Как да се отървете от пърхота? Свързахме се с един от водещите дерматолози в България, а именно д-р Гергана Манолова, за някои съвети и трикове в борбата с пърхота.


Съвети:


Хранене

Има ли връзка между пърхота и храната? Някои експерти твърдят, че такава може да има и въпреки че няма научни доказателства за това, една добре балансирана диета може да бъде от полза.

Храните с високо съдържание на въглехидрати могат да доведат до натрупване на гликоген в кожата, с който се хранят дрождите. Въпреки че има малко данни, същите храни, които насърчават акнето, могат да изострят и пърхота. Сладките храни и млечните продукти стимулират мастните жлези, които произвеждат повече себум върху кожата. Така че за съжаление може да се наложи да се откажете от въглехидратите и захарта, ако сте податливи към появата на пърхот.


Ограничете захарта

Повечето хора консумират твърде много захар. Намаляването на захарта и сладките храни може да намали възпалението, минимизирайки лющенето на скалпа. Знае се, че захарите и простите въглехидрати в известна степен стимулират възпалителните процеси в тялото. В тази връзка, има резон да се смята, че приемането на богати на антиоксиданти храни с ниско съдържание на захар биха помогнали да се контролира появата на пърхот. Освен това, може да има и хормонална връзка. Диетите с високо съдържание на захар, преработени храни и "лоши" мазнини водят до рязко повишаване на инсулина, което от своя страна стимулира хормоналните вълни, които могат да повишат мастната секреция. Всичко това дава основание да се смята, че общото ограничение на мазни храни, пържени храни, рафинирана захар, преработени храни и глутен може да доведе до намаляване на лющенето на скалпа и пърхота.


Яжте повече плодове и зеленчуци

Добавянето на повече пресни плодове и зеленчуци към диетата е друг добър ход в борбата с пърхота. Те са богати източници на витамини и фибри.


Включете здравословни мазнини

Естествените мастни киселини, включително храни, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини спомагат за поддържането на здрава коса и кожа като цяло. Те играят важна роля за здравето и нормалната функция на кожата и имат противовъзпалителни свойства. Сьомга, риба тон, фъстъчено масло, ленено семе, необработено маслиново масло, рапично масло, авокадо, орехи и укрепени яйца са отличен избор за диетата при пърхот.


Добавете биотин и цинк

Цинкът, като есенциален минерал и биотинът могат да помогнат в борбата с пърхота. Подходящи хранителни източници на биотин са яйца, кисело мляко, домати и моркови. Богатите на цинк храни включват стриди, раци и тиквени семки. Фъстъците и черният шоколад са богати и на двете хранителни вещества, затова може смело да ги добавяте към менюто си.


Продукти

Избягвайте да влизате в химически процедури за коса като къдрене, бои за коса и изправяне. Четкайте и мийте косата си редовно с шампоан без сулфати. Избягвайте да използвате твърде много продукти за оформяне на коса.


Грижа за скалпа

Започнете да миете косата си по-често, без да прекалявате до изсушаване на скалпа.

В днешно време има популярна концепция според която трябва да оставите естествените масла да стоят по-дълго върху скалпа ви, но това може да допринесе за проблема. Нивата на дрождите се повишават, когато върху кожата има повече себум, тъй като те се хранят с него. Себъмът и мъртвите кожни клетки допълнително се натрупват в резултат на рядко миене на косата. Пациентите склонни към пърхот или себореен дерматит, трябва редовно да мият косата си поне няколко пъти седмично, за да намалят натрупването.


Опитайте да ексфолирате скалпа си

Да, това е нещо подобно на ексфолирането на кожата. Ексфолирането на скалпа повдига внимателно горния слой на сухата кожа. Ексфолиращите средства за скалпа обикновено отстраняват мъртвата кожа или с малки количества салицилова киселина (по-често се срещат в продуктите за акне), или с гранули, които се разтварят и са много полезни при разграждането на мъртвите кожни клетки, които се натрупват по скалпа и водят до лющене.


Не разчесвайте

Знаем, че сърбежът е непоносим, но надраскването може да изостри възпалението и дразненето, особено ако имате дълги, остри нокти. Надраскването може да причини отворени рани на скалпа, които да доведат до инфекции. Правете само нежен масаж, позволяващ на съставките да проникнат в скалпа.


Прикриване на ситуацията

Опитайте да носите косата си на опашка или нагоре. Устойте на желанието да се почешете. Когато косата ви е спусната и има свобода на движение, люспите падат.


Опитайте тези продукти:

Терапията за скалпа се състои от специални продукти, които са създадени специално за борба с пърхот и трябва да се използва ежедневно. Една от най-ефективните продуктови гами на пазара е Closebax SD на Synchroline, която се справя отлично както с мазния, така и със сухия пърхот.


Closebax Shampoo е шампоан с нормализиращо и почистващо действие, регулиращ наличието както на сух, така и на мазен пърхот. Измива косата прецизно и деликатно, правейки я здрава и красива. Той има успокояващо действие, облекчаващо сърбежа и зачервяването на скалпа. Предотвратява образуването на нови люспи и рецидиви.


Closebax Scalp Fluid е хидроалкохолният разтвор, препоръчителен за употреба при сух или при мазен пърхот. Притежава едновременно успокояващо и хидратиращо действие. Подтиска свръхпроизводството на себум и лющенето на скалпа. Регулира прекомерното наличие на гъбички и бактерии, нормално присъстващи върху скалпа.



Ключови съставки и ползи на този дует:


Съставки, които противодействат на процесите на лющене:


✔️ КСИЛИТОЛ - Хидратира епидермиса, има кератопластично действие като възстановява кожната бариера.

✔️ ВИТАМИН B3 – Стимулира синтеза на церамид в роговия слой и производството на кератин, който уплътнява и заздравява косъма.

✔️ ПРОЛИН ЛИНОЛЕАТ - Действа като емолиент и прекурсор в синтеза на колаген за здрава и блестяща коса.


Функционални съставки, регулиращи производството на себум:


✔️ ВИТАМИН B3 - Нормализира свръхпроизводството на себум.

✔️ ПИРОКТОН ОЛАМИН – Има антиоксидантен ефект, регулира диссебореята и елиминира причинителя – дрождите от семейство Malassezia furfur.


Функционали, които имат противовъзпалително действие:


✔️ ТРИЕТИЛ ЦИТРАТ - TEC е предпочитан субстрат за бактериалните и гъбични липази. Така на конкурентен принцип се блокира разграждането на триглицеридите в себума до СМК и последващото възпаление, като се освобождават карбоксилни групи, което води до:

  • Инхибиране на ензима 5-алфа редуктаза (контрол върху себореята).

  • Инхибиране на бактериалните липази (и хидролизата на себацейни ТГ).

  • Кератолитично действие на образуваните карбоксилните групи.

  • Антибактериална активност.

✔️ МЕТИЛСУЛФОНИЛМЕТАН - Подтиска освобождаването на провъзпалителни цитокини (IL-1α, IL-1β, TNF-α, IL-6, etc.) и хистамин от кератиноцитите, което намалява възпалението, сърбежа и опадането на косата.


В заключение комбинацията и употребата на тези продукти:


✔️ Ефективно редуцира пърхота.

✔️ Редуцира появата и интензивността на сърбежа.

✔️ Редуцира зачервяването.

✔️ Редуцира себума.

✔️ Видими резултати и ефикасност след една седмица!


Начин на употреба:


Closebax Shampoo

Използвайте всеки ден за по-добра хигиена и лечение на скалпа, а след ефект по два-три пъти седмично за предотвратяване появата на нови люспи. Нанесете шампоана върху мокра коса, масажирайки внимателно в продължение на една минута, след това изплакнете с вода.


Closebax Scalp Fluid

Препоръчително е да нанасяте флуида върху скалпа вечер преди лягане, използвайки специалния апликатор с внимателни масажиращи движения. Оставете да действа през нощта.


Важно е да разберете вида на пърхота, за да предприемете правилните стъпки. На първо място се консултирайте с дерматолог. Може да научите повече за различните видове пърхот, тук.

265 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page