top of page

ПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ: Какви са различните видове пърхот?

В предишната статия научихме подробно, какво е пърхота.

Този път се свързахме с един от водещите дерматолози в България - д-р Паула Лозанова, за да научим повече за различните видове пърхот и симптоматиката, която придружава всеки един.

Пърхотът е често срещан проблем на скалпа и има две основни разновидности – мазен и сух.


МАЗЕН ПЪРХОТ или себореен дерматит се наблюдава, когато по скалпа се формират мазни, жълтеникави люспи, залепващи по главата и косата.


СУХ ПЪРХОТ се наблюдава, когато бели люспи се формират по скалпа и падат от главата и косата. Други симптоми включват сърбеж, зачервяване, мазен или сух скалп.


Нека разгледаме подвидовете в детайл, както и придружаващите ги симптоми:


1. Пърхот, свързан със сухата кожа

Пърхотът често се развива при хора, които обикновено имат сух скалп. Сухата кожа на скалпа може да бъде причинена от екстремно студено време, като през зимните месеци, или лоша хигиена на скалпа.

Хората с къдрава коса може да имат по-сух скалп от тези с други типове коса, което ги прави и по-податливи на това явление. Използването на сулфатни шампоани, които създават много пяна, също може да причини и да влоши състоянието.

Симптоми: Усещане за стягане по скалпа и малки, кръгли, бели, сухи люспи в косата.


2. Мазен пърхот, свързан със скалпа

Това състояние се характеризира с мазен скалп. Понякога тялото ви може да започне да произвежда излишен себум - естественото масло, произвеждано от мастните жлези. Себумът в нормални количества може да помогне за хидратирането на косата и кожата, предпазвайки ги от изсушаване. Може също да помогне и за забавяне на някои признаци на стареене. Въпреки това, свръхпроизводството на себум, което може да възникне поради пубертет, бременност, стрес или лоша хигиена, може да причини проблеми. Когато излишният себум се смеси с мръсотия и мъртви кожни клетки, той образува пърхот.

Симптоми: Жълти петна, жълтеникави големи люспи от пърхот по скалпа, сърбеж и мазна коса.


3. Гъбичен пърхот

Гъбичният пърхот е резултат от инфекция на скалпа, причинена от гъбата Malassezia globosa. Тази гъбична инфекция се разпространява доста бързо, когато скалпът ви е прекалено мазен или има рН дисбаланс. Той също е силно заразен и може да се разпространи, когато хората споделят гребените, кърпите или шапките си с някой с инфекцията. Malassezia произвежда олеинова киселина, която увеличава оборота на кожните клетки, причинявайки пърхот.

Симптоми: Бели или жълтеникави люспи от пърхот и сърбеж.


4. Пърхот, причинен от натрупване на продукт

Използването на твърде много стилизиращи продукти, включително балсами без измиване, гелове, серуми, помади, мусове или лакове за коса, може да доведе до натрупването им върху скалпа. Това натрупване може да се комбинира с мръсотия и мъртви кожни клетки, образувайки пърхот. Това също може да доведе до загуба на коса.

Симптоми: Големи белезникави или жълтеникави люспи по скалпа, дразнене и загуба на косата.


5. Пърхот, причинен от себореен дерматит

Себореен дерматит е хронично възпалително състояние на кожата, което може да се развие върху части от тялото с по-висока концентрация на мастни жлези. Това включва скалпа, шията, зоните зад ушите, лицето и веждите. Проучванията показват, че обикновено се причинява от възпалителна реакция към дрожди, която естествено се намира на повърхността на кожата ви. Стресът и хормоналните промени могат да предизвикат себореен дерматит.

Симптоми: Огромни бели или жълтеникави люспи от пърхот, люспести петна, омазняване, зачервяване и дразнене.


6. Пърхот, причинен от псориазис

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което имунната система започва да атакува здрави кожни тъкани. Това води до бързото производство на нови кожни клетки преди старата мъртва кожа да се отлепи. Резултатът е образуването на дебели люспести петна със сребрист цвят по скалпа, шията, коленете и гърба.

Симптоми: Люспести петна със сребрист цвят, дебели бели големи люспи по скалпа, зачервяване и лек сърбеж.


Как да обясним появата на тежка и хронична форма на сквами или на псориазис?


Псориазисът е заболяване, характерно със силно изразени сквами, сухи зони, които се проявяват като повече или по-малко плътни плаки, добре очертани, най-вече в началото на скалпа, кръгли или овални. Различни по размер, те могат да се проявят като „каска“, която покрива изцяло скалпа. Генетичните фактори, стресът, някои инфекции (ушни, особено зъбни) и приемът на някои лекарства като литиум, анти-маларийни синтезирани препарати и бетаблокери, могат да бъдат причина за тежки прояви на сквами със сухи зони.

Псориазисът е резултат от преплитането на 3 основни явления:

  1. Прекалено размножаване на клетките на епидермиса, изразено в значително удебеляване на кожата на местата със сквами и зачервяване.

  2. Нарушение на възобновяването на клетките в епидермиса. Този процес, който нормално трае около 30 дни, е сведен до по-малко от седмица (3 - 6 дни). Кератиноцитите се сблъскват с проблеми при тяхната диференциация: запазват своето ядро до роговия слой.

  3. Възпалителен процес на дермата. Тези тежки състояния със сквами и сухи зони се проявяват в последователни етапи, с периоди на кризи и ремисия.

Кога говорим за тежки състояния със сквами?