top of page

ПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ: Какви са различните видове пърхот?

В предишната статия научихме подробно, какво е пърхота.

Този път се свързахме с един от водещите дерматолози в България - д-р Паула Лозанова, за да научим повече за различните видове пърхот и симптоматиката, която придружава всеки един.

Пърхотът е често срещан проблем на скалпа и има две основни разновидности – мазен и сух.


МАЗЕН ПЪРХОТ или себореен дерматит се наблюдава, когато по скалпа се формират мазни, жълтеникави люспи, залепващи по главата и косата.


СУХ ПЪРХОТ се наблюдава, когато бели люспи се формират по скалпа и падат от главата и косата. Други симптоми включват сърбеж, зачервяване, мазен или сух скалп.


Нека разгледаме подвидовете в детайл, както и придружаващите ги симптоми:


1. Пърхот, свързан със сухата кожа

Пърхотът често се развива при хора, които обикновено имат сух скалп. Сухата кожа на скалпа може да бъде причинена от екстремно студено време, като през зимните месеци, или лоша хигиена на скалпа.

Хората с къдрава коса може да имат по-сух скалп от тези с други типове коса, което ги прави и по-податливи на това явление. Използването на сулфатни шампоани, които създават много пяна, също може да причини и да влоши състоянието.

Симптоми: Усещане за стягане по скалпа и малки, кръгли, бели, сухи люспи в косата.


2. Мазен пърхот, свързан със скалпа

Това състояние се характеризира с мазен скалп. Понякога тялото ви може да започне да произвежда излишен себум - естественото масло, произвеждано от мастните жлези. Себумът в нормални количества може да помогне за хидратирането на косата и кожата, предпазвайки ги от изсушаване. Може също да помогне и за забавяне на някои признаци на стареене. Въпреки това, свръхпроизводството на себум, което може да възникне поради пубертет, бременност, стрес или лоша хигиена, може да причини проблеми. Когато излишният себум се смеси с мръсотия и мъртви кожни клетки, той образува пърхот.

Симптоми: Жълти петна, жълтеникави големи люспи от пърхот по скалпа, сърбеж и мазна коса.


3. Гъбичен пърхот

Гъбичният пърхот е резултат от инфекция на скалпа, причинена от гъбата Malassezia globosa. Тази гъбична инфекция се разпространява доста бързо, когато скалпът ви е прекалено мазен или има рН дисбаланс. Той също е силно заразен и може да се разпространи, когато хората споделят гребените, кърпите или шапките си с някой с инфекцията. Malassezia произвежда олеинова киселина, която увеличава оборота на кожните клетки, причинявайки пърхот.

Симптоми: Бели или жълтеникави люспи от пърхот и сърбеж.


4. Пърхот, причинен от натрупване на продукт

Използването на твърде много стилизиращи продукти, включително балсами без измиване, гелове, серуми, помади, мусове или лакове за коса, може да доведе до натрупването им върху скалпа. Това натрупване може да се комбинира с мръсотия и мъртви кожни клетки, образувайки пърхот. Това също може да доведе до загуба на коса.

Симптоми: Големи белезникави или жълтеникави люспи по скалпа, дразнене и загуба на косата.


5. Пърхот, причинен от себореен дерматит

Себореен дерматит е хронично възпалително състояние на кожата, което може да се развие върху части от тялото с по-висока концентрация на мастни жлези. Това включва скалпа, шията, зоните зад ушите, лицето и веждите. Проучванията показват, че обикновено се причинява от възпалителна реакция към дрожди, която естествено се намира на повърхността на кожата ви. Стресът и хормоналните промени могат да предизвикат себореен дерматит.

Симптоми: Огромни бели или жълтеникави люспи от пърхот, люспести петна, омазняване, зачервяване и дразнене.


6. Пърхот, причинен от псориазис

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което имунната система започва да атакува здрави кожни тъкани. Това води до бързото производство на нови кожни клетки преди старата мъртва кожа да се отлепи. Резултатът е образуването на дебели люспести петна със сребрист цвят по скалпа, шията, коленете и гърба.

Симптоми: Люспести петна със сребрист цвят, дебели бели големи люспи по скалпа, зачервяване и лек сърбеж.


Как да обясним появата на тежка и хронична форма на сквами или на псориазис?


Псориазисът е заболяване, характерно със силно изразени сквами, сухи зони, които се проявяват като повече или по-малко плътни плаки, добре очертани, най-вече в началото на скалпа, кръгли или овални. Различни по размер, те могат да се проявят като „каска“, която покрива изцяло скалпа. Генетичните фактори, стресът, някои инфекции (ушни, особено зъбни) и приемът на някои лекарства като литиум, анти-маларийни синтезирани препарати и бетаблокери, могат да бъдат причина за тежки прояви на сквами със сухи зони.

Псориазисът е резултат от преплитането на 3 основни явления:

  1. Прекалено размножаване на клетките на епидермиса, изразено в значително удебеляване на кожата на местата със сквами и зачервяване.

  2. Нарушение на възобновяването на клетките в епидермиса. Този процес, който нормално трае около 30 дни, е сведен до по-малко от седмица (3 - 6 дни). Кератиноцитите се сблъскват с проблеми при тяхната диференциация: запазват своето ядро до роговия слой.

  3. Възпалителен процес на дермата. Тези тежки състояния със сквами и сухи зони се проявяват в последователни етапи, с периоди на кризи и ремисия.

Кога говорим за тежки състояния със сквами?


Появата на сквами е свързана с две патологии – себореен дерматит (СД) и псориазис.

  1. В случай на СД, произходът на сквамите е идентичен с този на пърхота (размножаване на дрождите Malassezia), но със силно клинично изражение.

  2. При псориазис, колонията от гъбички не е причина за появата на сквами, а става дума за напълно различна патология, с генетичен произход, провокирана от фактори на околната среда.

Пърхотът може да бъде всеобхватна част от живота на някого. Човек може дори да се почувства смутен в компания, но не е задължително да е така. Пърхотът може лесно да се лекува с помощта на няколко продукта и други естествени методи.

Терапията за скалпа трябва да се използва ежедневно. Една от най-ефективните продуктови гами на пазара е Closebax SD на Synchroline, която се справя отлично както с мазния, така и със сухия пърхот.



Closebax Shampoo е шампоан с нормализиращо и почистващо действие, регулиращ наличието както на сух, така и на мазен пърхот. Измива косата прецизно и деликатно, правейки я здрава и красива. Той има успокояващо действие, облекчаващо сърбежа и зачервяването на скалпа. Предотвратява образуването на люспи.




Closebax Scalp Fluid е хидроалкохолният разтвор, препоръчителен за употреба при сух или при мазен пърхот. Притежава едновременно успокояващо и хидратиращо действие. Противодейства свръхпроизводството на себум и лющенето на скалпа. Регулира прекомерното наличие на гъбички и бактерии, нормално присъстващи върху скалпа.


Ключови съставки и ползи на този дует:


Съставки, които противодействат на процесите на лющене:


✔️ КСИЛИТОЛ - Хидратира епидермиса, има кератопластично действие като възстановява кожната бариера.

✔️ ВИТАМИН B3 – Стимулира синтеза на церамид в роговия слой и производството на кератин, който уплътнява и заздравява косъма.

✔️ ПРОЛИН ЛИНОЛЕАТ - Действа като емолиент и прекурсор в синтеза на колаген за здрава и блестяща коса.


Функционални съставки, регулиращи производството на себум:


✔️ ВИТАМИН B3 - Нормализира свръхпроизводството на себум.

✔️ ПИРОКТОН ОЛАМИН – Има антиоксидантен ефект, регулира диссебореята и елиминира причинителя – дрождите от семейство Malassezia furfur.


Функционали, които имат противовъзпалително действие:


✔️ ТРИЕТИЛ ЦИТРАТ - TEC е предпочитан субстрат за бактериалните и гъбични липази. Така на конкурентен принцип се блокира разграждането на триглицеридите в себума до СМК и последващото възпаление, като се освобождават карбоксилни групи, което води до:

  • Инхибиране на ензима 5-алфа редуктаза (контрол върху себореята).

  • Инхибиране на бактериалните липази (и хидролизата на себацейни ТГ).

  • Кератолитично действие на образуваните карбоксилните групи.

  • Антибактериална активност.

✔️ МЕТИЛСУЛФОНИЛМЕТАН - Подтиска освобождаването на провъзпалителни цитокини (IL-1α, IL-1β, TNF-α, IL-6, etc.) и хистамин от кератиноцитите, което намалява възпалението, сърбежа и опадането на косата.


В заключение комбинацията и употребата на тези продукти:


✔️ Ефективно редуцира пърхота.

✔️ Редуцира появата и интензивността на сърбежа.

✔️ Редуцира зачервяването.

✔️ Редуцира себума.

✔️ Видими резултати и ефикасност след една седмица!


Начин на употреба:


Closebax Shampoo

Използвайте всеки ден за по-добра хигиена и лечение на скалпа, а след ефект по два-три пъти седмично за предотвратяване появата на нови люспи. Нанесете шампоана върху мокра коса, масажирайки внимателно в продължение на една минута, след това изплакнете с вода.


Closebax Scalp Fluid

Препоръчително е да нанасяте флуида върху скалпа вечер преди лягане, използвайки специалния апликатор с внимателни масажиращи движения. Оставете да действа през нощта.


Независимо обаче, какъв продукт ще изберете, консултирайте се с дерматолог ако сте притеснени, симптомите Ви са сериозни или ако скалпът Ви е възпален, кървящ или болезнен преди да предприемете каквато и да било терапия.

511 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page