top of page

ПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ: Какво е себорейният дерматит?

Себорейният дерматит е често срещано кожно заболяване, причиняващо различни по степен възпалителни промени, от пърхот до червени лющещи се плаки. Представлява хронична форма на екзема и най-често засяга скалпа, но може да се развие и в себорейните области на лицето и тялото, като напр.,средна част на гърдите и гърба.

Когато бебетата развият това състояние, то е известно като crusta lactea - млечни кори. Обикновено се развива в рамките на първите няколко седмици след раждането и постепенно изчезва за няколко седмици или месеца.


Свързахме се с един от водещите дерматолози в България, а именно д-р Калинка Недушева за някои съвети и трикове в борбата със себорейния дерматит.

В тази статия ще говорим повече за това, какво е себореен дерматит, неговите симптоми и как се лекува.



Какво е себореен дерматит?

Себорейният дерматит е папулосквамозно заболяване, засягащо себорейните зони на скалпа, лицето и тялото. Причинява зачервяване на светлата кожа и леки петна по тъмната. Нарича се още пърхот, себорея, себорейна екзема.

Може да изглежда като псориазис, екзема или алергична реакция. Най-често ангажира скалпа, след това лицето,но можете да се появи и по тялото - медиоторакално, интерскапуларно, в аксилите, кръстцовата област, гениталии и перианално.


Причини за себореен дерматит

Точната причина за възникването на себореен дерматит не е известна. Лекарите смятат, че има три основни фактора, които допринасят за развитието на състоянието.

Първият фактор е свръхпроизводството на себум. Излишното количество мазнини в кожата може да действа като дразнител, причинявайки зачервяване и омазняване на кожата.

Вторият допринасящ фактор е Malassezia, която е вид дрожди, част от нормалната флора на кожата.

Третият фактор е от страна на имунната система и се изразява в абнормален имунен отговор на организма срещу същата тази Malassezia.

Състоянието може да се развие и при кърмачета поради хормонални промени, които настъпват в майката по време на бременност. Смята се, че променливите нива на хормони стимулират мастните жлези на бебето, което води до свръхпроизводство на себум и това може да раздразни кожата.

Себорейният дерматит е хронично-рецидивиращо кожно заболяване, което изисква непрекъснато поддържане. Съвместната работата на пациент и лекар позволява разработването на правила за ефективна грижа за кожата и научаване да се разпознават и премахват отключващите фактори, което води до добър контрол на болестта.

Смята се, че себорейния дерматит е смесица от различни неща, включително:

  • Стрес

  • Гени

  • Дрожди, които обикновено живеят върху кожата

  • Някои медицински състояния и лекарства

  • Студено, сухо време

  • Отговор на имунната система

Не се причинява от алергии или липса на добра хигиена.


Рискови фактори за появата на себореен дерматит

Новородените и възрастните от 30 до 60 години са най-често засегнати от себореен дерматит. По-често се среща при мъже, отколкото при жени и при хора с мазна кожа. Следните условия могат да повишат риска при възрастни:

  • Акне

  • СПИН

  • Алкохолизъм

  • Депресия

  • Хранителни разстройства

  • Епилепсия

  • Възстановяване след инфаркт или инсулт

  • Болестта на Паркинсон

  • Псориазис

  • Розацея

Симптоми на себореен дерматит

В кърмаческа възраст себорейния дерматит бива горен и долен тип.

Горният тип се изявява най-често с млечни крусти: бледожлтеникави до бледокафеникави мазни корички по скалпа. Може да се наблюдава и зачервяване и лющене по веждите и ушните миди. Долният тип засяга зоната под памперса във вид на червени плаки.В тежки случаи двата типа се сливат до състояние на еритродермия.Обикновено изчезва преди да навършат една година, въпреки че може да се върне, когато достигнат пубертета.

Родителите могат да объркат себорейния дерматит с обрив от пелени.

Възрастните могат да получат себореен дерматит по лицето, особено около носа, веждите, по клепачите, зад ушите,под брадичката. Може да се появи и в други части на тялото ви като:

  • средната част на гърдите,

  • около пъпа,

  • кръстцовата област и гънката на седалището,

  • в аксилите и генитофемуралните гънки,

  • под гърдите.

Кожата ви може да сърби. Люспите, които се отделят, могат да бъдат бели или жълтеникави и да изглеждат влажни или мазни.

Тъй като себорейният дерматит може да прилича на други кожни заболявания, посетете дерматолог, за да получите диагноза и план за лечение.


Диагностика на себореен дерматит

Вашият лекар ще попита за вашата медицинска история и ще прегледа кожата ви. Може да препоръча микроскопско изследване на сквама от засегнатите зони, за да изключи други състояния, които засягат кожата, включително:


Псориазис

Това състояние причинява плътни червени плаки с обилни сребристобели люспи на различни места по кожата на главата,тялото и крайниците. Може също да промени начина, по който изглеждат ноктите ви и може да го имате едновременно със себореен дерматит.


Екзема (атопичен дерматит)

Зачервени сърбящи обриви на различни места по кожата. Клиничната изява се променя в зависимост от възрастта на пациентите. Асоциира се често с други алергични прояви - алергична хрема, астма, алергичен конюнктивит и др.


Розацея

Ангажира лицето във вид на зачервени петна, мрежи от разширени капиляри и понякога зачервени пъпчици с белезникаво лющене или с гнойна пустулка.


Алергична реакция

Ако обривът ви е сърбящ и не изчезва с лечението, може да се дължи на алергия.


Системен лупус еритематозен (SLE)

Някои форми на това състояние могат да причинят обрив под формата на пеперуда по средата на лицето ви.


Себореен дерматит по скалпа

Себорейният дерматит обикновено засяга скалпа и линията на косата, като симптомите варират от лек пърхот до плаки, покрити от груби сквамокрусти, спояващи космите.

Пърхотът е обща характеристика на себореен дерматит и може да изглежда като фини, прахообразни люспички и да се вижда по косата или върху тъмните дрехи.

При по-тежките форми на себорея, може да се формират плътни еритемни плаки с белезникаво лющене.


Себореен дерматит по други части на тялото

Себорейният дерматит обикновено се появява на участъци от кожата с висока концентрация на мастни жлези. Те отделят мазна, восъчна субстанция, наречена себум. Това хронично възпалително състояние може да засегне различни части на тялото ви едновременно.


Лице

По лицето себорейният дерматит обикновено се появява на места с косми като веждите и миглите, мустаците и брадата. Може да се появи и на челото, във външния слухов проход, в гънките зад ушите и около устата и носа.

Себорейният дерматит по лицето може да накара кожата да изглежда червена, подута и омазнена. В по-тежки случаи могат да се развият бели или жълти корички.


Тяло

Обикновено се развива върху и около гънките на тялото - включително пъпа, слабините и подмишниците, както и под гърдите и в кожните гънки около гениталиите. Себореята обикновено се разпределя симетрично по тялото.


Други области

Себореен дерматит може да се появи и на гърба и врата.


Как можете да третирате себорейния дерматит у дома?

Първоначално може да приложите общодостъпните средства, предлагани в козметичните магазини и аптеките. Това се масовите шампоани против пърхот . Първоначално те трябва да се използват всеки ден за оптимални резултати. Внимателно следвайте всички инструкции на бутилката.

Други домашни лечения, които могат да ви помогнат да се справите с тази патология, включват:

  • масло от чаено дърво,

  • противогъбични и противосърбежни кремове без рецепта (OTC),

  • използване на хипоалергенен сапун и детергент,

  • старателно изплакване на сапуна и шампоана от кожата и скалпа,

  • бръснене на мустаци или брада,

  • носене на свободно памучно облекло, за да се избегне дразнене на кожата.


Как се лекува себорейният дерматит?


Изборът на лечение зависи от тежестта на клиничната изява.То може да се осъществи със средствата на медицинската козметика при по-леките форми, а при по-тежките - с локални противовъзпалителни лекарствени средства и системно лечение.


Терапията за скалпа се осъществява със специални продукти, които са създадени специално за борба с патологията и трябва да се използват според препоръчаните от вашия лекар схеми. Една от най-ефективните продуктови гами на пазара е Closebax SD на Synchroline, която се справя отлично както с мазния, така и със сухия пърхот.


Closebax Shampoo е шампоан с нормализиращо и почистващо действие, регулиращ наличието както на сух, така и на мазен пърхот. Измива косата прецизно и деликатно, правейки я здрава и красива. Той има успокояващо действие, облекчаващо сърбежа и зачервяването на скалпа. Предотвратява образуването на нови люспи и рецидиви.


Closebax Scalp Fluid е хидроалкохолният разтвор, препоръчителен за употреба при сух или при мазен пърхот. Притежава едновременно успокояващо и хидратиращо действие. Подтиска свръхпроизводството на себум и лющенето на скалпа. Регулира прекомерното наличие на гъбички и бактерии, нормално присъстващи върху скалпа.



Ключови съставки и ползи на този дует:


Съставки, които противодействат на процесите на лющене:


✔️ КСИЛИТОЛ - Хидратира епидермиса, има кератопластично действие като възстановява кожната бариера.

✔️ ВИТАМИН B3 – Стимулира синтеза на церамид в роговия слой и производството на кератин, който уплътнява и заздравява косъма.

✔️ ПРОЛИН ЛИНОЛЕАТ - Действа като емолиент и прекурсор в синтеза на колаген за здрава и блестяща коса.


Функционални съставки, регулиращи производството на себум:


✔️ ВИТАМИН B3 - Нормализира свръхпроизводството на себум.

✔️ ПИРОКТОН ОЛАМИН – Има антиоксидантен ефект, регулира диссебореята и елиминира причинителя – дрождите от семейство Malassezia furfur.


Функционали, които имат противовъзпалително действие:


✔️ ТРИЕТИЛ ЦИТРАТ - TEC е предпочитан субстрат за бактериалните и гъбични липази. Така на конкурентен принцип се блокира разграждането на триглицеридите в себума до СМК и последващото възпаление, като се освобождават карбоксилни групи, което води до:

  • Инхибиране на ензима 5-алфа редуктаза (контрол върху себореята).

  • Инхибиране на бактериалните липази (и хидролизата на себацейни ТГ).

  • Кератолитично действие на образуваните карбоксилните групи.

  • Антибактериална активност.

✔️ МЕТИЛСУЛФОНИЛМЕТАН - Подтиска освобождаването на провъзпалителни цитокини (IL-1α, IL-1β, TNF-α, IL-6, etc.) и хистамин от кератиноцитите, което намалява възпалението, сърбежа и опадането на косата.


В заключение комбинацията и употребата на тези продукти:


✔️ Ефективно редуцира пърхота.

✔️ Редуцира появата и интензивността на сърбежа.

✔️ Редуцира зачервяването.

✔️ Редуцира себума.

✔️ Видими резултати и ефикасност след една седмица!



Начин на употреба:


Closebax Shampoo

Използвайте всеки ден за по-добра хигиена и лечение на скалпа, а след ефект по два-три пъти седмично за предотвратяване появата на нови люспи. Нанесете шампоана върху мокра коса, масажирайки внимателно в продължение на една минута, след това изплакнете с вода.


Closebax Scalp Fluid

Препоръчително е да нанасяте флуида върху скалпа вечер преди лягане, използвайки специалния апликатор с внимателни масажиращи движения. Оставете да действа през нощта.


Досегашният ми опит показва,че серията Клозебакс СД се очертава като една от най-масово харесваните от пациентите поради почти безотказното повлияване на клиничните симптоми и субективните оплаквания.


Независимо обаче, какъв продукт ще изберете, консултирайте се с дерматолог ако сте притеснени, симптомите Ви са сериозни или ако скалпът Ви е възпален, кървящ или болезнен преди да предприемете каквато и да било терапия.






1015 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page