top of page

Избор на правилен дезинфектант за оптимална защита с д-р Христина Хайдудова




Здравейте д-р Хайдудова!

Днес ще си поговорим за избора на правилен дезинфектант и характеристиките, които трябва да притежава, за да сме възможно най-защитени. Самата Вие ще споделите повече за вашия избор на ежедневен дезинфектант.


Здравейте, уважаеми приятели!


Как можем да се заразим с COVID-19?


Всички сме достатъчно интелигентни и информирани и много добре познаваме основните начини за заразяване, а именно попадане на вируса върху лигавиците на конюнктивите и горните дихателни пътища по въздушно-капков механизъм и от заразени повърхности, чрез докосване с ръце.


По какъв метод можем да предотвратим тези механизми на заразяване?


Първият механизъм може да избегнем като спазваме физическа дистанция и съответно, чрез носене на маски. Вторият механизъм е значително по-важен, невидим, неподозиран, т.к. в ежедневието докосваме всичко, което ни заобикаля – брави, повърхности, телефони, автомобили, дрехи, хранителни продукти и много други. Единственият начин да избегнем разпространение на зараза и да предпазим себе си, близките и клиентите си е ДЕЗИНФЕКЦИЯТА на нашите ръце.


На пазара се появиха множество и различни дезинфектанти, как можем да изберем правилния продукт и защо?


От началото на епидемията в интернет пространството се появиха множество реклами на дезинфектанти, спрейове, гелове, течности със съмнителни характеристики и концентрация и спекулативни цени. Нашият опит като дерматолози показва, че зачестиха контактните иритативни и алергични дерматити на ръцете, лицето и тялото поради вероятно агресивни химически нотки, честа и неправилна употреба, липса на грижа за последваща хидратация и възстановяване на водно-липидната мантия на кожата.


Каква спиртна концентрация трябва да съдържа един дезинфектант, за да бъде възможно най-ефективен?


Индиферентен спирт е този с концентрация между 70 и 80%. Той има най-добри и съответно безвредни за кожата бактерицидни, вирусоцидни – дезинфекциращи свойства. По-ниските концентрации имат ниска бактерицидна, антисептична активност, а по-високите например - 96% денатурират, коагулират белтъчните вещества, увреждат кожата и същевременно имат ниска проникваемост и запазват патогенните организми в дълбочина. Затова е важно да използваме качествени, утвърдени медицински продукти, които да закупим от аптека.

В условията на епидемия и съответно пандемия с COVID-19 си позволявам с цялата си отговорност и професионализъм да представя на вашето внимание едно медицинско изделие за дезинфекция на кожа – CLEANCARE GEL на водещата италианска компания General Topics.


Бихте ли ни разказали повече за дезинфектанта CLEANCARE GEL?


CLEANCARE GEL е дезинфектант за ръце, без измиване и представлява хидроалкохолен гел с оптималните 75% етилов алкохол.

Как се използва? Поставя се необходимото количество, достатъчно да овлажни ръцете, разтрива се внимателно, дори между пръстите и около нокътните плочки в продължение на половин минута. Не се изплаква. Може да се използва 3-4 пъти дневно, ако е необходимо и по-често.


Това е идеален продукт, който може да носите в чантата си, в колата, да поставите на бюрото в офиса или клиниката си, да поставите на входа на обекта, където работите за дезинфекция на ръцете на вашите клиенти, с които ще имате контакт, да ползвате в дома, да подарите на вашите близки.


Няколко думи за финал?

Според СЗО битката с коронавируса ще бъде дълга, ние трябва да приемем заплахата като част от бъдещия си живот и да сме разумни и подготвени за този нов начин на живот, като го направим по-безопасен! Благодаря за вниманието!


Избирайте професионални продукти и повишете качеството и защитата на вашия активен живот.


Бъдете здрави!






142 преглеждания0 коментара
bottom of page