WHAT_IS_HA_VISUEL_Ad_edited.jpg

ПОЛЗИ НА ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

Полезните функции на хиалуроновата киселина в грижата за кожата и здравето са широки и разнообразни. Намираща се в кожата, ставите, очите и съединителната тъкан, най-важната функция на ХК е нейния много висок капацитет за задържане на вода.

В нашата кожа ХК присъства в големи количества в извънклетъчния матрица. Поради значителната си способност да привлича и свързва водни молекули, ХК е важна за поддържане на структурата и обема на кожата. Заедно колагенът, еластинът и ХК образуват скелето на кожата, осигурявайки структура и текстура.

Хиалуроновата киселина играе роля и във възстановяването на тъканите и раните. В ставите ХК присъства в хрущяла и синовиалната течност, действайки едновременно като смазка и абсорбатор.

ХИАЛУРОНОВАТА КИСЕЛИНА В КОЖАТА

С напредването на възрастта кожната тъкан се дехидратира. Колагеновите и еластиновите влакна губят структурата си, загуба на обем и образуване на бръчки и гънки. ХК помага за намаляване на бръчките и подобрява здравето на кожата. Осигурява непрекъсната хидратация на кожата, свързвайки до 1000 пъти теглото си във вода. Това е единственото биологично вещество, способно на това. С възрастта, тази способността намалява: кожата ни губи влага, водейки до загуба на твърдост и еластичност. ХК играе и важна роля за намаляване на окислителното увреждане на кожата, причинено както от вътрешни, така и от външни фактори, като UV облъчване. Основният начин, по който ХК помага да се подобри външният вид на стареещата кожа е чрез намаляване на загубата на вода от епидермиса. Остаряването на кожата се влияе и от хормонални промени: намаленото производство на полови хормони като естроген може да доведе до разграждане на колагена, водещо до сухота, загуба на еластичност и набръчкване на кожата. Филърите от по-ново поколение ХК са специално разработени, за да адаптират движенията и динамиката на нашите лица. Те предлагат незабавен ефект за увеличаване на силата на звука и са предназначени да създават или възстановяват обемите и контурите на лицето. Благодарение на способността си да стимулира производството на колаген и отличния си капацитет да задържа вода, ХК поддържа кожата ни гладка, сочна и добре хидратирана.

ХИАЛУРОНОВАТА КИСЕЛИНА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Поради присъствието ѝ в толкова много структури на тялото, вече са открити множество медицински приложения на хиалуроновата киселина. Някои важни приложения включват:

  • Предотвратяването на белези от хирургични рани.

  • Подпомагане на зарастването на рани.

  • Лечение на остеоартрит на коляното и ревматоиден артрит.

  • Агент за доставка на лекарства за различни начини на приложение, включително офталмологичен, назален, белодробен, парентерален и локален.

УПОТРЕБА НА ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

ИНЖЕКЦИИ С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

Какво третират инжекциите с хиалуронова киселина?

Те са привлекателна възможност за справяне с възрастовите промени в качеството и външния вид на кожата. ХК може да се инжектира в кожата ни, за да запълни и коригира определени зони. Инжекциите с ХК се прилагат за намаляване на бръчки, моделиране на бузи, коригиране линиите на лицето и формата на устните, намаляване появата на увисване, намаляване появата на вдлъбнатини в кожата, причинени от белези на акне или нараняване, подобряване еластичността и хидратацията на кожата на лицето, ръцете, шията и деколтето.

Как се извършват инжекции с хиалуронова киселина?

След почистване на мястото на инжектиране с антибактериално средство може да се използва локален анестетик за предотвратяване на болка. В някои случаи дермалният ХК филър съдържа упойка. По време на инжектирането, малки количества ХК се инжектират в повърхностните или дълбоки слоеве на нашата кожа. След инжектирането на ХК, практикуващият масажира третираните зони, за да постигне оптимално разпределение на инжектирания филър. Процедурата обикновено трае по-малко от 30 минути, в зависимост от областта, която ще се третира.

Колко често са необходими инжекции с хиалуронова киселина?

Ефектите на филърите с ХК имат различна продължителност, в зависимост от вида на филъра и зоната на приложение. Тъй като в крайна сметка ХК се разгражда и абсорбира от тялото, ефектите не са постоянни. За постигане на дълготрайни резултати, инжекциите трябва да се повтарят между 6 и 24 мес.

Какво е времето за възстановяване от инжекция с хиалуронова киселина?

Повечето хора понасят инжекцията без дразнене или усложнения и не изискват време за възстановяване. Веднага след лечението зоната може да е зачервена, подута и натъртена, но това отшумява в рамките на няколко дни.

Знаете ли?

В сравнение с постоянните инжекционни пълнители за бръчки, ефектът от всички филъри с ХК е обратим и естествено се елиминира от телата ни с течение на времето.

КОЗМЕТИКА, БАЗИРАНА НА ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

Как хиалуроновата киселина в козметичните продукти е от полза за кожата ни?

Уникалната способност да задържа толкова много вода прави ХК неоценима за нашата кожа. Козметичните продукти включват ХК, за да направят кожата по-гладка, по-пълна, по-равномерна и като цяло по-освежена. С възрастта, съдържанието на хиалуронова киселина в кожата ни намалява, което допринася за загубата на влага и еластичност в нея и развитието на бръчки. Това може да бъде разрешено чрез добавяне на ХК към козметичните продукти. В тези продукти ХК функционира като овлажнител, което означава, че привлича вода към кожата ни и увеличава съдържанието на вода в епидермиса. Уникалните хидратиращи и вискоеластични свойства на ХК позволяват да омекотят кожата и да възстановят нейната еластичност, като по този начин се постига превенция на бръчки.

Какви са предимствата на продуктите на основата на хиалуронова киселина?

Освен че осигуряват интензивна хидратация, запълване и стягане на кожата, продуктите на базата на ХК могат да подобрят неравномерния тен на кожата и да помогнат за лечението на кожата, увредена от външни фактори, като дим и ултравиолетово (UV) облъчване от слънцето. Тази молекула също играе важна роля за намаляване на окислителното увреждане на кожата, дължащо се както на вътрешни (нормалният процес на стареене), така и на външни фактори. Освен това, новоразработените формулировки на омрежена ХК, споменати по-рано, предлагат забележими подобрения в блясъка, тонуса и текстурата на кожата, когато се добавят към серуми и кремове.